Milyen idősek az erei?

Az arteriográf állapotfelmérés megmutathatja..

 

„A világújdonságnak számító megoldás akár egyetlen méréssel mutathatja ki az érelmeszesedést, így elsősorban a Magyarországon vezető haláloknak számító szívinfarktus, valamint az agyvérzés megelőzésében játszhat fontos szerepet” – mondja Illyés Miklós orvoskutató, az arteriográf feltalálója

A felmérés célja az érfal (artéria, verőér) merevségének/rugalmasságának mérése, mellyel akár a tünetek jelentkezése előtt felismerhető az érfal meszesedése. A mérés alapján következtetni lehet arra, hogy milyen mértékű érelmeszesedés alakult ki az ügyfélnél. Az arteriográf már akkor megállapíthatja az érelmeszesedés kialakulását, amikor a páciensnek még egyáltalán nincs panasza.

Hogyan működik az arteriográf?

A módszer lényege egyszerű: a felkaron elhelyezett mandzsettával a mérőműszer olyan jeleket regisztrál, melyek az egész érrendszer állapotát tükrözik, képet nyújthatnak arról, mennyire rugalmasak – azaz mennyire egészségesek az erek. Maga a folyamat vérnyomás-méréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés/diasztolés értéket ismerjük meg. A különbség a részletességben rejlik: a felkarra helyezett mandzsetta ún. teljes pulzusgörbéket képes érzékelni. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program meghatározza, hogy az erek rugalmassága optimális, normális, emelkedett vagy kóros, azaz kiszámítja az úgynevezett “artériás életkort”.

Kinek javasolt?

A felmérés 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Ha az alábbiak közül egy vagy több jellemző igaz Önre, kérjük, fontolja meg, hogy részt vesz arteriográfos állapotfelmérésen:

  • stresszes körülmények között él és dolgozik
  • túlsúlyos
  • dohányzik
  • magas vérnyomása van
  • magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
  • cukorbeteg vagy vesebeteg
  • családjában előfordult magas vérnyomás, szívbetegség vagy cukorbetegség
  • változó korba lépő hölgy
  • bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható panasza van
  • váratlanul memóriazavara kezdődik

Az arteriográfról szóló cikkek:

https://24.hu/belfold/2004/04/24/rallapotmer_337_hazai_vilagszabadalom/

https://index.hu/info/medical/2009/02/18/arteriograf/

 

Videók az Arteriográfról

Mi is az Arteriográf

Arteriograph állapotfelmérés

Az artériás funkció mérésének jelentősége

Paradigmaváltás

Az arteriográf készüléket nem orvos kezeli, az eredményeket nem orvos és nem egészségügyi dolgozó értékeli ki, ezért a tesztek nem helyettesítik az orvosi diagnózist.